Abdullah ÖZEN


Uzungöldeki Konaklama Tesis Sayısı 1/10 Düşürülüyor!


   Nasıl yani!" dediğinizi duyar gibi oldum. Şöyleki; 1/10 gibi bir afaki oran kulağa komik gelsede, aslında o kadarda uzak bir rakam değil. Uzungöl'ün turizm kaderinde maalesef bir başarı var. Ama bu başarının da yanında bir sürü olumsuz etkenler var..

 

   Bu etkenlerden en rahatsız edici olan sorunları sıralarsak kötü yapılaşma en başta yer alıyor. Ardından, trafik sorunu, altyapı sorunu, otopark sorunu, fiyat sorunu, doğal mimari sorunu, yol sorunu gibi gibi çoğaltılabilinir.. Şimdi bu sorunların en kritik olanı olan silüet sorunu bir günlük mevzu değildi.. Geçmişten gelen yönetimsel sorunlar ve imarsızlık sorunu bu gün bu sorunu tetiklemişti.

 

   Olmayan imara aykırılık nedeni ile İmar barışından sonra yapılan yapılar yıkılarak sözde Uzungöl'ün silüeti düzeltilicekti. Ama yıkımlar olmuş ve silüette pekte bir şey değişmemişti.. Hatta bu yapılar içinde bazı kritik noktalarda İmar barışından sonra yapılan yapıların hepsi yıkılmamış. Göz ardı edilen ve kollanan Turizmcilerde mevcut yapıları ile o silüet bozukluğunda hizmet etmeye devam ediyor.. Evi veya yapısı yıkılanların göz yaşları halen kurumamış iken, şimdi idda edilen silüete girebilmek için her türlü yaptırım gücünü kullanan yöneticiler 2. yıkımı meşru kılabilmek için her tarafı yeşil olan Uzungöl ün göl kıyısına yeşil alan yapıp hem İmar hem de 18 ile vatandaşın yerlerini hem beleşe alacak, hem yıkacak, hem de kendi idarelerinin maddi kazancı için vatandaştan aldığı yerlere kendisi işletme kuracak :) Ne kadarda demokratik ve hukuki, adil bir yöntem, sizcede öyle değilmi?

 

   Yettimi? Yetmedi tabiki.. Uzungöldeki yatak sayısı yıkımlar ile azaltılmıştı. Şimdi 2.yıkım ile bu sayıyı daha da düşürebilmek için İmar affı ile yani İmar barışı ile yapı kayıt belgesi alan yaklaşık 32 yapının da İmar barışındaki aldıkları yapı kayıt belgelerini iptal eden ilgili kurumların yapı sahiplerine yazılar gitmiş ve yazıda da belgelerin iptali dışında traji komik bir detay ile yine karşı karşıya kaldı Uzungöllüler. O detayda da, o belgeyi alırken vatandaşın yatırdığı paraların iadelerinin yapılmayacağıydı :) Alın size bir tane daha demokratik, adil ve hukuksal bir karar daha! Bu arada bu yaklaşık 32 noktada yine S "es" geçilenler var. Vatandaşlar yine mahkeme kapılarına dayanacak ve yine avukat parası, dosya masrafı VS.. sömürüldükçe sömürülecek.. 

 

   Vatandaş hukuki yollarla oyalanana dek kılıflar hazırlanacak ve 2. Yıkım için bir alt zemin böylece oluşturulmuş olacak. Böylelikle yatak kapasite sayısı dahada azalacak Uzungölde. Bu esnada "oh be bize dokunmadı" diye sevinen veya yandaş olarak kendini karda sanan hemşehrilerimiz içinde bir hazırlık var.. O da Trabzon merkezdeki yöneticilerin turizm için almak istediği bazı kararlar geçen aylarda medyaya yansıdı.. Bu karar da ne var biliyormusunuz? Bu karar da; Ruhsatı olmayan konaklama tesislerini, işletmeleri kapatalım diye bir karar alma niyetleri hasıl olmuş :) Ne kadar da düşünüyorlar Trabzon'daki Turizmi, öyle değilmi. Peki, Uzungölde kaç tane işletmede ruhsat var? Yaklaşık 10 tanesinde.. Peki bu karar onaylanırsa = Uzungöldeki turizm pastası 1/10 a indi demektir. Bu arada şunuda hatırlatmakta fayda var. Bu yaklaşık 10 tane dediğimiz ruhsatlı yapıların hangi işletmeler olduğuna da bakmak gerek. Afet alanına ruhsat nasıl verilmiş, kim vermiş, İmar nasıl çıkartılıp ruhsat işletilip tekrar kapatılmış, mış mışta mışmış.. Daha neler neler.. Peki amaç ne sizce? Amaç Uzungöldeki turizm pastasını birilerine vermek olabilirmi? Mesela yapılmak istenilen Kayak tesisi ve 5 yıldızlı otel sahibi kim olacaksa o kişiye olabilirmi bu kaydırma? Yoksa Trabzon merkezde ve ilçelerde son yıllarda otel zincirlerinin kollanılması olabilirmi? Ya da Rize ve diğer illere pay edilme olabilirmi? Yılda 3.5 milyon turisti Uzungöl’den çekip Uzungölde Uzungölü günlük bir mesire alanına sokmak istediklerini Uzungöllüler yoksa hala anlamadımı? Bu resim belki anlamanız için sizde bir şeyleri çağrıştırır ve beni daha iyi anlayacağınızı ümit ederim.

 

Bu konularıda daha fazla duyarsız kalmadan siz kıymetli asil Uzungöllüleri bir olamaya davet ediyorum.. Siz gereken kararları almadığınız sürece, birileri sizin adınıza karar almaya devam edecektir..

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 18.8 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 16.5 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trabzon

09.05.2024

  • İMSAK 03:19
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:23
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:33
  • YATSI 21:09