Abdullah ÖZEN


Uzungöl'e 2. Yıkım Kararı


   Uzungölde kamuoyunda bir süredir Uzungöl'ü eski silüetine döndürme propagandası ile yapılan algıda yaklaşık 98 yapının "İmara aykırı yapı" gerekçesi ile Uzungöldeki tapulu arazileri üzeeinde evlerini inşa eden vatandaşların evleri ve yapıları "Uzungöl İçin Bir İmar Planı Olmadan" yıkılmıştı. Bu dönemde vatandaşlardan ve Stklardan Uzungöl Platformu oluşturularak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Bey ile Ankarada bir randevü sağlanılmış, madem bir imar planı gelecek Uzungöle İmara Aykırı diye bahsettiğiniz yapıların yıkımını biraz daha erteleyelim ve imar geldikten sonra kurtarılacak yapılar varsa kurtaralım, yoksa hem vatandaş mağdur olacak hemde milli servetimize zarar verecektir denilsede Bakanlık tamam bunu dikkate alacağız deyip Platform gönüllüleri dönüş yaptıktan bir müddet sonra yıkımlar yapılmıştı. Hem de olmayan, gelmeyen bir imar planına aykırıyet sebebiyle.. Bu cümlenin vehametini ve kurnazlığını sizlerin yorumuna bırakıyorum. Sonuç olarak Uzungölde yıkılan yaklaşık 98 yapı yıkıldığında, birde baktıkkki; Uzungöl silüetinde pekte bir değişim olmamış. Ama yapılan algı hep bu yöndeydi.

 

   Şimdi ise bu yıkımdan mahvolan vatandaş, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak paramparça olmuşken İmar planı gelmiş ve vatandaşın pandemi döneminde askıda yaptığı itirazların hiç biri kabul edilmemiş! Bu nasıl bir imar planıdır? Yaklaşık 20 vatandaş sonuç alamayınca ekonomik olarak zorda oldukları halde İmar planındaki kendi parselleri üzerinden İmar planına dava açmıştı. Bu imar planı hazırlanırken yani Uzungöl Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanırken Uzungöllü vatandaşlar ve Stklarla hiç bir toplantı yapılmadan, Ankarada özel bir firma tarafından İmar çalışması yapılmıştı. Bu plan Trabzon Şehir Plancılar Odasına gelmiş Oda planı incelemiş ve teknik hataların olduğunu, bu planın uygulanamayacağına dönük olumsuz raporu vermişti. Olumsuz raporunu verdiği halde, bu plan yürürlüğe sokulmuştu. Şehir Plancılar Odası Red raporu verilen plan için imarın bütününe durdurma ve iptal davası açmıştı. Mahkeme bilirkişi heyeti ile yerinde inceleme talebinde bulunmuş ve heyet incelemesini yapmıştır. Hukuki süreç henüz devam etmektedir.

 

   Yaklaşık olarak 20 vatandaşın açtığı davalarda geçen hafta 6 tanesinin ara kararı açıklanmış ve 6 sından da durdurma kararı çıkmıştı. Bir yandan da Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, geçen haftalarda konuk olarak katıldığı Çay Tv de programı sunan Moderatörün sorduğu "Bu imar planını vatandaşlarla birliktemi yaptınız?" tarzında sorulan bir soruya "Evet, Tabiki. Biz bu planı vatandaşlarla birlikte yapıyoruz" yalanını söyleyerek büyük bir gaflete imza atmıştı.Bu cümleleri Uzungöllü vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Canlı yayın Moderatörüne Uzungöl ve imar planına yönelik Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok'a sorulan sorular okunmamış ve "Evet başka soru da yok" deyip planlı bir yayın yaparak tarafsız bir yayın yapmadığına Uzungöllü vatandaşlar şahit olmuştur. Gerçekte de bu imar planı ile alakalı vatandaşlarla hiç bir şekilde görüşülmedi ve görüşleri alınmamıştır.

 

   Bu imar planının üzerine 18 uygulaması getirilmiş ve büyük facialara yelken açılmıştır. Parsellerden kamuya alan oluşturmak için vatandaşların sınırlı arazilerinde 40 lara kadar pay alan bu uygulamada yine teknik hatalar ön plana çıkmıştır. Tescilli evlerden alıp yola katılmış ve yol yapılamayacak yerlere yol güzergahları koyulmuş. Bir parselde onlarca ortak hisse sahiplemeleri yapılmıştır. Buda çözümsüzlüğün, vurdam duymazlığın, yaptık bittiye getirmenin sonuçlarından biridir. Dahada detaylar var lakin şimdiki detaylar çok daha önemli. Çaykara Belediyesinde Uzungöllü 2 meclis üyesi var ve belediye çalışanlarıda var. Yapılan 18 uygulamasında bu kişilerin parsellerinde diğer vatandaşların parseline göre adil bir düzenleme yapılmadığı ortaya çıkmış ve Uzungölde ekonomik olarak güçlü olan bazı kişilerinde aynı şekilde 18 uygulamasında kollandığı gözlemlenmiştir. 18 uygulaması içinde askı sürecinde 700 den fazla itiraz yapılmış ve gelin görünki Çaykara Belediyesi yine vatandaşların bu haklı taleplerine göz yummuş ve hiç birini kabul etmemiştir. Vatandaşa yine ekonomik bir darbede bu askıya itiraz dilekçelerinin karşılık bulmamayışı onları dava açmaya sevk ettirmiştir.Taşkıran Mahallesinde de aynı sorunlar varken Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Bey Taşkıran Mahallesi 18 uygulamasının yapılamayacağını, arazinin uygun olmadığını bildirerek iptal dilekçesini ilgili kuruma iletmiştir.Akıllara şu soru gelmiyor değil. Hangi siyasi baskı Hanefi Bey'e Taşkıran Mahallesi 18 Uygulamasını iptal etmek için girişimde bulunmuş ve Hanefi Bey de bunu yapmıştır?

 

   Birileri bu memleket ile tepeden oyun oynarken, birileride içeriden oynama ve sus payı verilircesine mükafatlandırılmış gözüksede,

 

BU MEMLEKET, BU ÜLKE, BU COĞRAFYA HUKUKSUZ BİR MEMLEKET DEĞİLDİR. KANUNLARIN GÜCÜ İLE KORUNMAKTADIR.

 

   Bunu geçte olsa herkes anlayacaktır. Adalet muhakkak tecelli edecektir. İslam dinine mensup bu güzel ülkemizde Allah korkusunu bir kenara atanlar, kul hakkına göz yumanlar, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın tarzı davrananlar.. Bir gün gelecek ve sizede bir yılan musallat olacaktır. Sizde ısırılacak ve o azabı sizde tadacaksınız. Daha evvelinden gerek köşe yazılarıyla gerek WhatsApp ortak gruplarımızda yapmış olduğum yorumlarda bunun devamı var 2. Ve 3. Dalgası gelecek demiştim. Birilerinin zoruna gitmiş, birileri önemsememiş, birileri abartmış idi. Ama şimdi o susanlar vardıya, şimdi sıra size geldi maalesef. Şimdi siz bir direniş göstereceksiniz ama bir bakacaksınız ki yanınızda kapı komşunuz yok, insan yok, dostunuz yok, kardeşiniz yok.. Bu sefer bunda da sevinecek olanlar olacak ama onlara da sıra gelene dek, o gaflet perdesini açamayacaklar.

 

   Sırada İmar affı ile Uzungöl silüetinde yapısı olanlar var. Hani bana sıra gelmez deyip, bizim yapı kayıt belgemiz var, biz yırttık diyenler vardıya.. Heh, şimdi sıra sizde hemşehrim. YAPI KAYIT BELGELERİ İLGİLİ KURUMLARCA SİZE BİR YAZI GÖNDERMEYE BAŞLAMIŞ VE ÖDEDİĞİNİZ PARA DA VARDIYA.. HEH O PARAYIDA UNUTUN, BELGEYİDE UNUTUN. SİZİN YAPINIZ BUNA UYGUN DEĞİL kılıfı ile yıkım ve çöküş sahnesinde rol size düşüyor. Şimdi yokmuş gibi, hiç gelmeyecekmiş gibi var saydığınız adalete gidecek ve hakkınızı arayacaksınız. Burda şahsi olarak kimlere vuracaktır bilmem. Adınıza biz aylar önce üzülmüş ve sizden topyekün bir örgütlenme, bir birliktelik beklerken, göz yumanlara sıra gelecekti demiştik ama siz o gün görmüyor, duymuyor, hissetmiyordunuz.. İstisnalar hariç.. 2. Yıkım için sırada bu yapılar olacak ve hep birlikte buna şahit olacağız.

 

   3. yıkım kesimi de sessiz otursun.. Sıra sizede gelecek ama gelmesini istemiyorsanız yapmanız gereken bir şey var. Ortak akıl, ortak fikir, birliktelik ve demokratik haklar doğrultusunda örgütlenmek. Bunu başarabilirsek bu üst aklın dünya genelinde ajanda 2030 takviminde, herkesi mal varlıksız bırakma niyetinin, karınca misali bir timsali olabiliriz. Dünya bir şeytani oyuna kurban gidiyor. Bütün dinler ve ülkeler bu kurulan kapitalist düzende faizle, saçma sapan parasal sistemle, olmayan paranın gücü ile bir çöküşe ve yeni bir dünya düzenine geçilirken, bütün ülkeler bunun altında kalıyor. Yeri geliyor nüfus azaltma niyetleri ile yeri geliyor ülkeleri borç batağına düşürmek için, dünyada her türlü kriz ortamını oluşturacak şeyler icat ediyorlar. Yeri geliyor bu düzendeki merkeziyetçiliğin teminatı için şirketlerini daha güçlü tutmak için her şeyi satın alıyorlar ve insanların mal varlıklarını değişik yöntemlerle gasp ediyorlar.Ekonomik kriz bütün ülkeleri vursun diye ekonomileri borsaları kapatmaları düşünüyorlar. Gemileri bilerek batırıyor veya kılıfına göre ekonomilere zarar verecek ritüeller yapıyorlar. Uzungölde bu yol üzerinde giden önemli bir potansiyele sahip bir yer. Lütfen uyanın. Olmayan iklim ve küresel ısınma yalanları ile dünyanın kaderinde değişiklik yapmak istiyorlar. İleride su savaşları ve doğal kaynaklar, doğal tarım ürünleri ve doğal etler aranır hale gelecek iken Ey Uzungöllüler 3 günlük turizm pastası serabı ile lütfen ama lütfen memleketinizi satmayın. Komşunuzu satmayın. Köylünüzü satmayın. Şuanki gücünüzün garantörlüğünü baki sanmayın. Sizler servetinizle okyanusta bir su kabarcığı bile olamazsınız ,malınızla, aklınızla, gücünüzle asla olamazsınız.. Uzungölde yıllar önce İsraili turistler neden haritalar ile gezip tozdular sanıyorsunuz. Şimdi neden 1 tanesi bile gelmez Uzungöle? Sizce Uzungöl sadece bir alabalık, bir göl ve çam ağacından ibaretmi? Biraz düşünün.

 

   3. Dalga sinyali içinde şu başlık sizi uyandırır umarım.. "Trabzon'da ruhsatı olmayan otelleri kapatalım?!!!" Çalıp söyleme sırası sizede gelecek.. Ben ki Uzungöl sevdalısı ve hiç bir maddi beklentisi olmayan Abdullah Özen olarak bütün hemşehrilerimizi uyarmak, daha refah, daha paylaşımcı, daha sosyal, daha eğitimli bir Uzungöl kimlikli vatandaş profili görmeyi hayal ediyorum. Rabbimede dua ediyorum. Siz masada olmaz iseniz, birileri sizin adınıza karar alır. Bunu unutmayın! Bölgemizin ünlü iş insanı olan Cevahir'in bir sözü vardı..

-Eskiden Uzungöl'ün bir Çaykarası vardı.. Şimdi ise Çaykaranın bir Uzungöl'ü var.

Bu cümlelere müstehak olacak ne yaptık ve neler yapmadık diye bir özeleştiri yapabiliyorsak kendimize bir şeyleri değiştirebilmenin henüz geç olmadığını anlayacağızdır.. Adaletin varlığına ve öldükten sonra hakikaten dirilip bir mahşerde sorgulanacağını düşünenlere, Allahın kötülüklerinden sakınanlara Selam olsun...

Hukuki süreç devam ediyor.. Biz bu imar planını istemiyoruz. Biz bütün paydaşların bir masada oturup asgari müşterekte bütün görüşlerin dikkate alınarak daha bilimsel ve bütün bölgeyi 50 yıllık 100 yıllık bir şekilde planlayacak bir imar planı istiyoruz.. Bunun için yaşamalı ve yaşatmalıyız.. Doğaya da sahip çıkmalıyız, köylüyede, üreticiyide, turizmciyede.. Bunun için daha fazla geç kalmadan birlikte hareket etmek için artık üstüne düşeni yap lütfen.. Dedelerin sana zorluklarla bir toprak parçası bırakmıştı ama sen evladına hiç bir şey bırakamayacaksın..

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 18.8 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 16.5 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trabzon

09.05.2024

  • İMSAK 03:19
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:23
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:33
  • YATSI 21:09