Abdullah ÖZEN


Trabzon Turizminde Rekor Kırmak Uzungöl'e İmarı Vermekten Geçer

Trabzon, son yıllarda turizmde yerli ve yabancı turistlerin Doğu Karadeniz Bölgesinde ziyaret edilen bölgelerden biri.Hakeza Rize ve Artvin'de bu şekilde.Son yıllarda da Ordu ve Giresun da bu turizmden faydalanmaya başlamış.Trabzon denilince turizmde akla gelen ilk yer tabi ki Uzungöl'dür.


Trabzon Turizminde Rekor Kırmak Uzungöl'e İmarı Vermekten Geçer

Trabzon, son yıllarda turizmde yerli ve yabancı turistlerin Doğu Karadeniz Bölgesinde ziyaret edilen en önemli illerinden biri.Hakeza Rize ve Artvin'de bu şekilde.Son yıllarda da Ordu ve Giresun da bu turizmden faydalanmaya başlamış.Trabzon denilince turizmde akla gelen ilk yer tabi ki Uzungöl'dür. Bu bir gerçektir. Hatta bu gerçekliği kabul etmek istemeyenler  var. Kabul etmek istemeyenler dünyanın en büyük turizm konaklama e-ticaret sistemi olan booking firmasının yaptığı analizi inceleyebilir. Booking'in yaptığı analizde yetkili kişinin şu cümlesi Uzungöl'ün nasıl bir değer olduğunu ortaya koymaktadır. Uzungöl'deki oteller dolmadan Trabzon şehir merkezi ve çevre otellerin dolmadığı ve Uzungöl'ün büyük bir çekim gücü olduğunu ifade etmişlerdir. Evet bu gerçekliği Uzungöllü işletmciler söyleyince kimse dikkate almıyordu. Ama bunu dünyanın en büyük turizm konaklama e-ticaret ağı olan booking yetkilileri söyleyince umarız bu gerçekliği Uzungölü bitirme girişiminde bulunmaya çalışanlarda bundan ders alır.

 

Uzungöl 1962 yılında Belediye olmuş olan bir yerdi. 1970 li yıllarda Dursun Ali İnan (Uzungöl'ün Mimarı) ile başlatılan turizm ateşi 2019 yılında 3,5 milyon turistin Uzungöl'ü ziyareti ile bu ana kadar rekor bir sayı ile çıtasını kat be kat arttırdı. Bu, Trabzon ve Doğu Karadeniz için inanılması güç bir başarı. Bu başarıda Uzungöllü işletmecilerin ve yöre halkının çok büyük bir emeği ve etkisi vardır. Düşününki gelen turistlere o kadar samimi ve içten davranmışlardır ki, evlerinde misafir etmişler,sofralarını paylaşmışlar,muhabbet ortamlarına dahil etmişler. Bunu yaptıklarında da bu anı ve doğallığı yaşayan turistler ülkelerine döndüklerinde fotoğraflar ile,videolar ile ve hatıraları ile bu anılarını kendi ülkelerindeki arkadaşları,dostları,akrabaları ve çevreleri ile paylaşmışlar. Özellikle son yıllarda sosyal medyanın gücü ile binlerce insan ile paylaşılan bu anılar farkında olmadan da bir networkü turistlere yaptırmıştır. Böylelikle Uzungöl, insanı ile,doğası ile,kültürü ile ve diğer bütün etnografik değerleri ile bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmiştir.

 

   Ak Parti hükümeti, 2022 yılı itibarı ile yaklaşık 21 yıllık yönetim zamanında Uzungöl'e çözüm getiremeyen parti olarak öne çıkmaktadır. Şöyleki;

UTANÇ DUVARI

Uzungöl'ün kenarlarındaki beton taş duvarları Ak Parti Hükümeti yapmıştır. Bölge insanının yapmış oldukları eylemler ve itirazları hiçe sayarak bugün Duvar Göl, Utanç Duvarı gibi isimlerle anılması Ak Parti Hükümetinin imzası ile yapılmıştır.

HES (HİDRO ELEKTRİK SANTRALLERİ) PROJELERİ

Ülkemizin enerji sektöründe onlarca enerji üretim modeli var iken özellikle Uzungöl (9 adet koruma kurulu tarafından sözde korunan bölge) için yine Uzungöllü vatandaşlar itiraz ve eylemler yapsada HES Projelerini derelerimizin özgür akmasını engelleyerek para uğruna enerji adı altında ihaleler ile ilgili sektördeki firmalara pazarlayan ve sunan yine Ak Parti Hükümeti idi. Bunu yaparken de bölge insanın zaafı ile Trabzonspor A.Ş ile bunu yapmaya çalışması da ayrı bir ironiydi.

 

UZUNGÖL GİBİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK OLAN BİR YER BELEDİYELİKTEN DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR

Trabzon'un Büyükşehir'e geçmesi ile büyükşehir kanunları ile birlikte belde belediyelerin belediye statüsü düşürüldüğünde, Uzungöl Belediyesi'de bu yasa ile birlikte "BELDELİKTEN MUHALLE STATÜSÜNE DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR". Bu da bildiğimiz üzere AK Parti Hükümeti döneminde yapılmıştır. 9 Adet koruma kurulu tarafından korunan ve bölgenin turizmdeki çekim merkezi olan Uzungöl böylelikle yönetimi Çaykara Belediyesine alınarak hizmet alma gücünü ve bölgeyi yönetmekteki kabiliyetini kat be kat kaybetmiştir.Çöp sorunları,alt yapı sorunları,üst yapı sorunları ve onlarca soruna Çaykarayı yönetmekte zorlanan Çaykara Belediye Başkanlığının  kullanımına verilerek, adeta Çaykara Belediyesinin yüküne yük katmıştır.Böylelikle  başarısızlıkta kaçınılmaz olmaktadır.Bu başarısızlık sadece Uzungöl için değil, Çaykara ilçemiz içinde kaçınılmaz olmuştur. Bunu önümüzdeki seçim döneminde Ak Partinin oy düşüşü ile hep beraber göreceğiz zaten. Uzungöl gibi bir değerin potansiyelini fark edemeyen Ak Parti Hükümeti umarız bu kararından vazgeçer. Şöyleki; Uzungöl batılı bir ülkenin elinde olsa Türkiye yönetim koşullarında Uzungöl'ü değil beldelikten düşürmek,belediyelik statüsünü ilçe statüsüne çıkartıp potansiyeline güç katardı. Ben batılı değilim ama ben de olsam böyle yapardım.

Herşeyin bir değeri ve hakkı vardır. Siz değerini vermediğiniz, hakkını vermediğiniz her bir şey, bir gün gelir sizin değerinizi de kaybetmenizde aynanız olur..Aynı Uzungöl gibi..


İPTAL OLAN 4 İMAR PLANI

2004,2008,2014 ve 2018 yıllarında çıkarılan imar planları vatandaşların talepleri dikkate alınmadan,hali hazır dikkate alınmadan,doğal doku dikkate alınmadan yapıldığından vatandaşların açtıkları davalar sonucunda mahkemeler tarafından iptal edilmiştir. Yapılar planlamalar ile kamuya olması gerekenden fazla alan oluşturulmaya çalıştığı planlarda bariz bir şekilde görülmektedir.Uzungöl'de tapulu arazileri olan insanların en temel anayasal hakları olan yaşam ve konut hakları ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Bölge insanına sosyolojik travma yaşatılmaktadır.Planlamalarda ne ilgili Belediyenin ve Bakanlıkların bir toplantısı bile olmadan ve sahada hiç bir mühendis çalıştırılmadan iptal olan planlar üzerinden planlar yapılmaya çalışılmaktadır.Bunlarda Ak Parti Hükümeti döneminde yapılmıştır.Uzungöl'de kaçak yapıları yıkmak için başlatılan yıkım operasyonu basına kapalı bir şekilde yaklaşık 500 asker ile soğuk bir gecede Uzungöl ablukaya alınıp adeta bir terör operasyonu yaparcasına bölgeye operasyon yapmıştır. Hemde bu bölgede yaşayan insanların hırsızlık,gasp,cinayet,yaralama gibi suçlardan hiç birinin yaşanmadığı ülkenin yapı taşlarından olan Uzungöl insanına bunu yapan da Ak Parti Hükümetidir.An itibarı ile Uzungöl Platformu 3 aydan beri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Bey'den randevü alamamaktadır. Bu kadar değere sahip olan Uzungöl'ün sorunlarını önemsemeyen Ak Parti Hükümeti bütün yöneticileri ile adeta Uzungöl için gözünü yummuş. Oysa sosyal medyadan ilgili Bakanlığın yüzlerce belediye başkanları,stk temsilcileri ile bir araya gelip memleketin sorunlarına çözüm ürettiğini gördüğümüz mecrada henüz bu kadar sorunları içeren Uzungöl için bir toplantı talebine bile 3 aydır karşılıksız kalan Bakanlık ta Ak Parti Hükümetinin dönemidir.

 

MUHALEFET PARTİLİLER AK PARTİ HÜKÜMETİNİN DESTEKÇİSİDİR

Bu nasıl bir başlık derseniz; Bu başlık sadece Uzungöl içindir. Bu kadar büyük sorunlar ile cebelleşmeye çalışan Uzungöl ve Uzungöllü vatandaşlara muhalefetten de pek bir destek verilmemiş. Adeta yalnız bırakılmış. Çaykara ilçesinde diğer siyasi partilerin Ak Parti yerel yönetiminin bu yaptırım tavrına vermediği tepkiyi de anlamak zor. Muhalefet muhalefetliğini Çaykara'da hiç yapmamaktadır. Ulusal olarakta Chp nin veya da diğer partilerin de Uzungöl'e karşı sessizliğini anlamak zor. Yıkım zamanında Trabzon CHP Milletvekili Ahmet Kaya Bey Uzungöl'e gelmiş ve halkın yanında durmuş,sıkıntılarını dinlemiş ve meclise taşımıştır. Ahmet Kaya Bey'i Uzungöllüler unutmayacaktır. Toplum her ne kadar muhafazakar olsa da CHP li Ahmet Bey Uzungöllür için gerçek değerde bir milletvekilidir. Diğer hiç bir vekil Uzungöl için bir girişime girmemiştir. Sanki Uzungöl Bayburt'a bağlı bir yermişcesine sessizliğe bürünmüşlerdir.

AK PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ BAHAR AYVAZOĞLU UZUNGÖL İÇİN GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

Geçen ay Uzungöl'e ziyarete gelen Trabzon Ak Parti Milletvekili Bahar Ayvazoğlu , Uzungöl'de Uzungöl Mahalle Muhtarı Mehmet Öztürk ve Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş ile Muhtarlıkta bir toplantı gerçekleştirdi. Uzungöl'ün sorunları kendisine anlatıldı. Toplantıdan sonra şahsım olarak kendisi ile yaklaşık 1 saatlik süren bir görüşmede, Uzungöl'ün sorunlarını kronolojik olarak kendisine aktarmış, imar sürecini ve yıkım sürecini de kendisine aktarmıştım. Ardından da bu süreçte iyi bir yol izlediğimiz halde tekrardan sar başa yapmaya gidildiğini çok açık şekilde ifade ettim. İmar sorununu kendisinin çözemeyeceğini, lakin yürüttüğümüz bu iyi niyetli ortak akıl sürecinin yarım kaldığını, bu yarım kalmışlığın yine bizleri plansızlığa götüreceğini ifade etmiştim. Murat Kurum Bey  ile Uzungöl'de söz hakkı olan bütün kuruluşlar ve Uzungöllüler bir masada olacak şekilde bir toplantıyı gerçekleştirebileceğini kendisinden rica etmiştim. Kendiside bana söz vermiş ve elimden geleni yapacağım demişti. İlerleyen günlerde toplantı için randevü oluşturulmuş ve verilen saatten 2 saat sonra randevümüz iptal edilmişti. Son günlerde basına da yansıyan randevü talebimize yine Bahar Ayvazoğlu Hanımefendi, yerel medyadaki bir gazeteye verdiği demeçte bu toplantının sağlanması için önümüzdeki zaman diliminde ilgili kişi ve kurumların hepsinin bir zaman problemi olmayacağı bir gün de yapılacağını ifade etmiş. Temennimiz o toplantının gerçekleşmesi ve Uzungöl'ün gerçek sorunları ile Bakan Bey'in de Uzungöl'ün bu kronikleşmiş sorunları ile yüzleşerek,bizleri anlayarak, iyi niyet göstererek 60 yıldır belediye olduğu halde halen imar planı olmayan Uzungöl için bir daha imar planını konuşmamak üzere bu sıkntılara bir perde örter,asgari müştereklerde birleşir ve o toplantı salonundan herkesin yüzü güler halde çıkıp el ele, kol kola Uzungöl'ün ve Uzungöllülerin hak ettiği gerçekleri kabul edip anlaşma sağlamayı umut ediyoruz.Ekranların karşısına çıkıp Uzungöl için anlaştık deyip en hızlı şekilde inşallah planı çıkarırız.Plan çıktıktan sonra devletimizin desteği ile daha güzel bir Uzungöl'ü Uzungöllüler ile birlikte yeniden inşa etmek için hep beraber bu topraklarda katma değerimizi kat be arttırarak hem bölgemize hem de ülkemize fayda sağlarız. Yılda 3,5 milyon turisti değil 10 milyon turisti konuşuruz.Çarpık yapılaşmayı değil, doğa ve doğal turizmi konuşuruz..

Bu iyi niyetimizi kötü niyet olarak aksettirmek isteyen vizyonsuz ve art niyetlilere de;

İYİLER, SİZ GİBİ 1 GÜN DEĞİL,

HER GÜN KAZANMAK İÇİN MÜCADELE EDER...

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 18.8 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 16.5 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trabzon

09.05.2024

  • İMSAK 03:19
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:23
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:33
  • YATSI 21:09