Abdullah ÖZEN

Tarih: 26.03.2022 03:20

TikTak İle Yapılan Hipnoz Yerini TikTok'a Bıraktı

Facebook Twitter Linked-in

   Malum bilim ve teknoloji çağındayız. Artık her bireyin aktif olarak en az bir akıllı cep telefonu kullandığı, bir evdeki bütün kişi sayısı kadar telefonun olduğu ve dünya ile anlık olarak iletişim kurduğu iletişim çağındayız. Saniyeler içerisinde bir bilgiye ulaşabilir olduğumuz zamandayız. Belkide son zamandayız. Yoksa bu son dediğimiz Arapça kökenli olan ve son anlamına gelen ahir kelimesi ile "Ahir zamanda" mıyız. Buna herkes kendi karar versin.

   Aslında her kişinin ahir zamanı kendi dünyasındaki bedeni ve ruhani olarak yaptığı herbir eylemin çöküşüde değilmidir. Bu asırda da her birey bunu kendisi için sorgulamalıdır. İletişim çağında çok hızlı bir yol alındı.Önce  radyolar ile başlayan yayınlar, ardından tvler, büyük büyük  bilgisayarlar ile başlayan büyük cihazların laptoplara, tabletlere ve son olarak cep telefonlarına kadar küçüldüğü zamandayız. Cisim büyüdükçe hız arttı. Bir manada insanın bilgisi de arttı, iş yüküde hafifledi. Bu gelişmeler yaşanırken sosyal olan varlık insanı, tv lerden yönlendirmeler ile ahlakını, yaşam alanını, yaşam tarzını ve bir çok değerini değiştirirken, İnternet ile de, ne gariptir ki sosyal ağ lar adı altında çıkan sosyal medya uygulamaları ile bambaşka bir hal aldı ve asosyal bir varlık oldu. 

   Adı sosyal ağ olsa da aslında gerçek sosyalliğin tam zıttı olarak sanal bir sosyallik ile televizyon (uydu yayını) sektörü büyük darbe aldı. Kendini meşhur edebilmek için tv lerden umudunu yitirenler bu mecrada çok daha hızlı bir yol alabildi. Bu mecralar sırası ile Facebook, YouTube, Twitter, Instagram ve Tiktok olarak en popüler olan sosyal ağlar. Her birinin içerik üretiminde farklılıkları olsada insanlar için doğru bir kullanım olmadığı zaman zararları ağır olabiliyor.

   Türkiye'de insanların sosyal medyada bir gün içerisinde harcadığı zaman ortalama 3 saat. Şimdi bu 3 saat içinde kimlerin hangi mecrada ne izlediği, neleri paylaştığı bizi ilgilendirmiyor. Herkesin sorumluluğu kendine. Lakin tiktok denen uygulama diğer  uygulamalardan biraz farklı. Tiktok Çin menşei olan bir uygulama. ByteDance tarafından piyasaya sürülmüş. Video oluşturma ve canlı yayın yapabilme özelliği olan bir uygulama. Kulağa hoş geliyor ve ne varki bu özellikte olan bir uygulamada diyebilirsiniz. Şimdi gelin neler var birazda onlara değinelim...

   Dünyada bir çok ülke bu uygulmayı incelemeye almış durumda. Endonezya TikTok'u “pornografi, uygunsuz içerik ve küfür” içeren videoları nedeniyle yasakladı. Hindistan, uygulamayı “sosyal felaket” oluşturma potansiyeline sahip olarak değerlendirerek, incelemeye almıştı.Türkiye de yaklaşık 30 milyon kullanıcısı var. Eğlenceli veya aptalca milyonlarca kısa video izleyebilir, müzik kliplerine veya filmlere dudak uydurarak kendi videonuzu yayınlayabilirsiniz. Sonsuz bir akış olanağı sunduğu için insanların çok zamanını alıyor. Özelliklerde gençlerin. Saçma sapan bir videonun viral olup beğeni alması ve bu beğeniye görede o video sahibine tiktok un para vermesi gençleri daha da saçma sapan video içerikleri üretmeye, zamanlarını ve algıların o yöne doğru çekmektedir. Yaş sınırı 13 yaş olsa bile ebeveyn kontrolü de bazen bu yaşın altınıda  kontrol edemiyor. Birbirinden çılgın, tehlikeli videolar yapmaya yeltenen gençlik tv lerde haberlere konu oluyor. Şaklabanlığa dönüşen bu nesil ahlaken çöküntüye giriyor. Bir çok ülke bu uygulamayı yasaklasada ülkemiz bu gibi konularda özgürlüğün nirvanasını gençlerimize yaşattırıyor ve kısıtlama koymuyor.

   TV lerde ki kontrolörlüğü sağlayan RTÜK son zamanlarda tv yayınlarındaki ahlaki çöküşe, kadın cinayetlerine, adam öldürmeye, sigaraya, alkole, uyuşturucu maddelerine özenti dolu dizilere, tarihimizi ve kültürümüzü yanlış verilerle kasten karalamaya dönük dizilere pek ses çıkarmasada sözde varlığı bu saydığım şeyleri önleyici kararlar alarak müdahale eden bir kurum olmasıdır. Varlığı var lakin işlevselliği milyon dolarlar kazanan bir çarkta güneş gözlüğü takan bir kurum haline dönüşmüş. Sosyal medyada böyle bir şey yok. Yani sizin ve çocuğunuzun ne izlediğini nerelerde anlık müdahale edebileceğini sağlayacak bir kurum yok,bir sistem yok. Hal böyle olunca kontrol sıfır diyebiliriz. Çocukların gençlerin bu gibi özentiler ile gençliğini, zamanını, kültürünü kaybetmemesi için bu uygulamadan çocuklarınızı uzak tutmanızı tavsiye ederim. Tv lerde her gün bir tiktok saçmalığı yapmaya çalışıp sonucu kötü sonuçlarla biten onlarca habere bir gün sizinde çocuğunuz düşmemesi için çocuklarınıza bu uygulamanın zararlarını anlatan materyaller ile bilgilendirin uygulamadan uzaklaştırmanız yararınıza olacaktır.

   Hal böyle olunca hipnoz artık TikTak modelinden tiktok modeline geçmiş oldu. Gençliğimiz ve çocuklarımız kendi kontrolümüzden çıkıp başka kontrolörlerin eline geçmiş oluyor. Herkes bu konuda çocuğuna ve iletişim araçlarına hakim olup korumaşığını yapsın. Bu bozgunluğa hep birlikte dur demeliyiz. Evlatlarımızı korumalıyız. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —