Abdullah ÖZEN


Klazomat Yolunda Ayna Var!


  Trabzon'un en fazla turist çekim gücüne sahip olan Uzungöl'de hafta sonu yoğunluğu ve bayram tatilinin gelmesi ile yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Bazı saatlerde trafiğin durduğu gözlemlendi. Özellikle son yıllarda merkez dışında kalan Klazomat yoluna olan yoğun talep kendini Cumartesi Pazar gösterdi. İşletmecilerin önceki yıllara nazaran iş kapasitesinde bir miktar artış olduğu ve bunun pandemi koşullarında yine de yetersiz olduğunu gözlemlendi.

 

  
   Uzungöl Klazomat mevkinde sezon başında yol temizleme çalışması gerçekleşmişti. Lakin günde yüzlerce aracın akınına uğrayan Klazomat bölgesi Cumartesi ve Pazar ara ara zaman diliminde dakikalarca trafik sıkışıklığı gözlemlendi. Minibüs tarzı araçların bir kaçının balata sıyırması ve hareket edememesi trafin sıkışıklığına neden oldu. Ayrıca arap turistlerin araç kiralama yöntemi ile Uzungöle gelmesinde aşırı talepten ötürü küçük araçların doluluğundan sebep en uzun minübüsleri kiralayarak Uzungöle ve Klazomat mevkinde 2-3 kişilik turistleri taşıdığı gözlemlendi. Bu araçların da hem virajlarda manevra esnasında trafiğin aksamasına neden olmuş hem de yol kenarları veya virajlarda park edişi de başka bir etken olarak gözlemlenmiştir.

 

  
   Bölgedeki işletmecilerin görevli otopark personelleri trafiğin açılmasında saatlerce yüksek hava sıcaklığı (35 derece) altında trafiği açmak için çaba göstermiş ve Jandarma Trafik ekiplerinin de yükünü hafifletmiştir. Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk ve işletmecilerin Jandarmadan ara ara trafiğin açılması için talepleri olmuş ve Jandarma ekipleri motorize ekipleri ve diğer araçlarla bölgede trafiği kontrol altına almıştır. Bölgedeki park görevlilerinin araç sahiplerini yönlendirme yaparken bazı araç şöförlerinin park görevlilerini dinlememesi ve 10-15 saniyelik gecikme ile trafiğin aksamasına neden olduğu gözlemlenmiştir.

 

  
    Bölge yolunun genişletilmesi ve asfaltlanması için Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk'ün yoğun çabası şuana kadar henüz bir sonuç getirmemiş ve Çaykara Beledisi maalesef bu sorunu çözmek için alternatif çözümler getirememiştir. Bir çok gelen turistin Çaykara Belediyesinin hangi parti tarafından yönetildiğini ve bu bölgeye neden çözüm üretmediğini işletmecilere sorduğunu ve de bir daha Uzungöl'e gelmeyeceklerini de dile getirdiler. Bu olumsuz cümlelerin her geçen gün arttığı ve sosyal medya üzerinden de Uzungöl için kötü bir algıya sebebiyet verdiğini, çözüm için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen işletmeciler 2-3 hafta önce o bölgeye,sokağa çıkma yasağının olduğu günde gelen AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora ya işletmeciler konuyu aktarmış ve kendiside bu konuda yardımcı olacağını söylemişti.

  
    Kurban bayramındanUzungölde yoğun bir ilgi olacağı şimdiden belli.  Klazomat mevkisi için acil kısa vadeli çözüm üretilmesi gerekmekte.  Önlem alınmaz ise saatlerce trafik sıkışıklığı yaşanacak ve gelen turistlerin de memnun kalmadan gitmesi kaçınılmazdır. Ben buradan yöneticilerimize sesleniyorum. Uzungöl Trabzonun ve Ülkemizin aynasıdır. Klazomat mevkiside Uzungöl'ü en güzel noktadan gören ve Uzungöl'ün de Çaykaranın da aynasıdır. Ayna sizi gösterir. Siz istediğiniz kadar iyi niyetli olun,istediğiniz kadar güzel görünün ama sizi insanlar sizin pencerenizden değil aynanızdan görürür. Bir an önce çözüm için harekete geçilmelidir.

 

 

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 18.8 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 16.5 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trabzon

09.05.2024

  • İMSAK 03:19
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:23
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:33
  • YATSI 21:09