Abdullah ÖZEN


2023 Seçimlerinde Dengelerin Değişimi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti ile başlayan hikayesi


   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ak Parti ile başlayan hikayesi ülkede çoğunluğun onayı ile Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına ve en son olarak da sistem değişikliği ile Başkan olarak görevine halen devam etmekte. Ülkeyi ekonomik sıkıntıların olduğu 2000 li yıllardan kadrosu ile birlikte kurtarmış olan Erdoğan son yıllarda küresel çapta yaşanan sıkıntılar ile mücadele ederken an itibarı ile dolar, faiz, dış borç, enflasyon gibi ekonominin domino taşlarında artık başarısını yitirmeye başladı. Kadrosunda olan neredeyse herkes ya geri çekildi ya da Ak Parti'den ayrılarak kendine yeni bir parti kurdu.

   Ülkedeki ekonomik krizin ve hayat pahalılığının artık kontrol edilebilirlikten çıkmaya başlandığı şu döneme kadar erken seçimi yenileyen muhalefetin haklı bir yanı var lakin erken seçim ile bu kötü gidişatın nasıl düzeltileceği, hangi kararlar ile, hangi projeler ile çözülebileceğine dair bir fikri bile olmayan bir muhalefet var Türkiye'de. Amaçları ülkenin refahını arttırmak veyahut ülke insanlarının şu hayat pahalılığını çözmek için değil de bir türlü Erdoğan'ı seçimden deviremediklerinin sadece zamanı geldiğini düşünüp "Erdoğan gitsin de ne olursa olsun" mantığı güden bir muhalefet var. Sadece CHP si değil diğer 5 ortak partinin ana hedefi bu. Bu 6 lı gruptaki isimler yıllarca bu devletin hükümetlerinde görev yapan kişiler. Üstünede hep aynı isimler. Aynı isimlerin olması aslında asl olan muhalefetliği de yapamamalarına sebebiyet veriyor. Helede Chp lideri olup 8 seçimde Erdoğan'a karşı yenilgi üstüne yenilgi alan Kemal Kılıçtaroğlu gibi birinin halen Chp lideri olması ve ülkenin Akp'den sonra en fazla oyu elinde olan kesimin muhtemel başkan adayı olması beklentisi ayrı bir garabet.. Hal böyle olunca diğer 5 parti liderleride hem bu gerçekliği bilip mecburen Erdoğanı devirebilmenin yolu Chp ile ittifak yapmaktan geçtiğini de biliyorlar. Ama bir yandan da Kemal Kılıçtaroğlunun kazanamayacağını bildiklerinden her biri bu fırsatta koltuk kapmaca yarışında olup her an bizden birinin (5 parti başkanından) olması gerekir ama hangisi!

   İşin garip yanı hepsi siyasette var olan kişilikler oldukları için vatandaş nezdin de mimliler. Kemal Kılıçtaroğlu Erdoğanı deviremeyeceği gibi diğer 5 parti liderinden biride seçilse yinede Erdoğanı deviremeyeceklerini görüyorlardır heralde. Bunlardan biri seçilse ve yenilgi alsa bile sırf Erdoğan'ın karşısında aday oldum diye alabilecekleri oya sevinebilecek tipler aslında. Çünkü genelleme şöyle; Onlar seçilen hiç olmamıştı. Hep birileri tarafından seçilip siyasette görev almışlardı..

   Bu realiteye göre başka adayları hem bu 6 lı gruptan bekleyen hem de vatandaşların beklentilerinin bazı isimler için aday beklentisi de yüksek bir gerçek. Medya baskısı ve yerel seçimlerde Akp'nin vatandaştan kopmaya başladığı dönemin dersini ülkenin yapı taşları niteliğinde olan başkent Ankara ve İstanbul Belediyelerine tepki sonucu seçilen 2 Belediye Başkanı. 

   Biri Ekrem İmamoğlu biri de Mansur Yavaş. Ben yazarken yanılma payım elbette olabilir ama böyle şeylerde çok az yanılırım diyerekten; Ekrem İmamoğluna yüklenilmesi planlanmış olunan misyon Ekrem İmamoğlu'na biraz ağır. Yok yok, biraz değil bayağı ağır. Chp li olması vatandaş gözünde sorun teşkil etmez. Trabzonlu olmasıda hakeza öyle. Lakin İstanbul'u yönetmek öyle kolay değil. Yönetim olarak İstanbul'da zorlanan İmamoğlu bu ülkeyi yönetebilecek bir donanımda henüz değil. Papalarla görüntülenen, şehrin acil durum anlarında tatilde görünen, kar yağışında restaurant da yemek yiyen vb.. hataları bu millet kabul etmez. O yüzden bu hırka Ekram İmamoğlu için bayağı büyük bir hırka. Sadece resim çekip (aday olur ve kazanamaz) hırkayı sahibine verir kanaatindeyim.

   Mansur Yavaş'ın hangi partiden olduğu pekte belli olmayan bir tip. İşte bu tipe siyasetçi denilir. Yani her yola girer manasında.. Sağcıda olabilir solcuda ve orta yolluda. Ankara'da yaptığı şeffaf yöneticilik ile anılan Yavaş bir çok kişi tarafından muhtemel aday olarak seçileceğe benziyor. Her ne kadar kendisi yok mok desede 6 lı ortak parti adayımız sensiz dese eminiz ki gözü kapalı kabul edip bu yarışa oda girecektir. İmamoğluna göre daha fazla oy alır kanaatindeyim ama Erdoğan'ı devirebilecek bir adamıdır sorusuna cevabım;Hayır.

   Çünkü başkanlık seçiminden önce her türlü muhalefetliği Akp ye karşı yapan Mhp 180 derece çark ederek Erdoğanın tarafında yer aldı. Onlarca ağır laflar sayan ve çok tezat olan Mhp ülke bekası kılıfı ile Akp'nin ortağı oldu. Bunda maddiyatın ve gücün etkisi olduğunu düşünüyorum. Ülkenin bugünkü sorunu Mhp'ye göre bekasal bir sorun değilmidir. Ne hukuk kaldı, ne eğitim kaldı, ne tarım kaldı.. Hepsinden sınıfta kaldılar. Bunu test etmek için son 2 yılda onlarca bakan, kurum müdürleri ve kadro değişikliklerinden anlayabilirsiniz. Har vurup harman savuran, vatandaştan kopuk ve küreselcilerin ve kapitalistlerin projeleri ile ülke insanının arazilerine, evlerine, işlerine gasp eden bu sisteme çalıştıkları aşikar. Rahmetli Erbakan'ın Erdoğan için siyonistler tarafından seçildiğini söyleyen videosu halen ortada. Ama bunu kabullenemeyen bir topluluk ve seçmen kitlesi var. Allah peygamber ve din ile algıların kontrol edildiği bir coğrafyada onlarca kez ben BOP (Büyük Orta Doğu) eş başkanıyım diyen bir liderin ağzından ne çıktığını duymayan, sorgulamayan ve bilmeyen bir toplumumuz var malesef.Bir gün öğrendikleri vakit çok geç olacak, kimiside göremeden terki diyar yapacak ama bu şarkı da böyle bitmeyecek Allah'ın izni ile.

   6 lı grup haricinde 2 Büyükşehir Belediye Başkanı'da Erdoğanı ilk turda deviremez. İlk turda Erdoğan ve MHP ittifakı %50 geçemeyecek. Ağızlarınla kuş ta tutsalar Ay'a astronot  da gönderseler 2016 ta yerli otomobil yollarda deyip 2023 te TOGG'u da sahaya sürseler %50 yi geçemezler. % 51 oy oranı % 42-44 lere düştüğünü ön gördüğüm Erdoğan'ın bir partiyi daha yanına alması gerekirdi ki bu koşullarda Mhp'den başka kimse yanında olmaz. Yeniden Refah Partisi Başkanı Merhum Necmeddin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan sağcı olarak Akp tarafında olabilirdi. Lakin; Küreselciler ile birlikte hareket ettikleri için ve ülkenin bu hale gelmesine neden olan parti olarak Akp'nin yanında ismini kirletmek istemeyen bir parti Yeniden Refah Partisi.

   Her türlü rakamlarla yaptığı açıklamalar ile Akp yönetimini eleştiren Erbakan hem kendi üyelerinden, hem eski milli görüşcülerden, hem Ak Parti'den kayan oyları, hem de hiç kimsenin gözlemleyemediği solculardan bile oy alacak olan bir parti. Nasıl yani derseniz; Erbakan'a karşı Erdoğan'ın medya baskısı sürsede TV kanallarında gösterilmeyen bir parti lideri Erbakan. Kendisini sosyal medya mecralarından ve birebir sahadaki çalışmalar ile göstermeye çalışıyor. Pandemi döneminde pandeminin üst akıl tarafından tezgahlanıp insan gencine aşılar ile müdahalede bulunacağını söyleyen partilerin en başında olan parti Erbakan'ın partisi. Türkiye'de yaklaşık 9 milyon aşısız insan var. Bu süreçte aşı kısıtlamaları yapan Akp hükümetibe karşı bu 9 milyon'un en az yarısı bu süreçte Fatih Erbakan'ın pandemi dönemindeki duruşu ile odağı üstüne çekti. Muhtemelen 2-3 milyon luk bir seçmen kazandı Erbakan. Burada kendi gözümle bile gördüğüm Chp lilerin Erbakan'a karşı sırf bu duruşu yüzünden oy vereceğini söyleyenler var. Ak Partinin 20 yıllık günahına ortak olmayacak ve 6 lı gruplada ideoloji olarak bir araya gelemeyecek olan bir parti var. Bu parti muhtemeldir ki muhalefet yeni bir isim çıkaramaz ise bu saydıklarım dışında 2. tur da Yeniden Refah Partisi Akp ve Mhp ye oy verir veyada boş oy olarak oylamaya girmezler. Bu da Erdoğan'ın işine gelecek olan bir sonuç olur.. Anket firmalarında bile henüz ismi yeni yeni koyulmaya başlanan Yeniden Refah Partisi algıya maruz kalsa da geçen haftalarda YSK tarafından yapılan partilerin resmi üye sayısı açıklanmıştı ve Son dönemde kurulan siyasi partilerden Yeniden Refah Partisi 165 bin 418, DEVA Partisi 102 bin 896, Gelecek Partisi 45 bin 682, Memleket Partisi 17 bin 884, Türkiye Değişim Partisi 7 bin 521, Zafer Partisi 109 üyeye sahip. Gelin görünki bu diğer partilerin genel başkanları, Başkan yardımcıları, basın sözcüleri ekranlarda her gün saatlerce konuşturulduğu halde Yeniden Refah Partisi genel başkanı, Başkan Yardımcısı veya temsilcilerini tv kanallarında pek göremezsiniz. Çünkü her söyledileri belgeli ve rakamsal olarak doğrudur. Buda Akp ve Mhp nin ittifakının işine gelmiyor. En özet hali ile Yeniden Refah Partisi dengeleri alt üst edecek bir parti. Üye sayısına da kimse aldanmasın sakın.. Bir sonraki köşe yazımda bir aday önerim olabilir. İnceleme ve araştırmalarım devam ediyor.. Şimdiden yazımı okuyan sana hayırlı ramazanlar dilerim

  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,29% 0,15
  • EURO

    34,67% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2395,72% 0,11
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00
  • Perşembe 18.8 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 16.5 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21 ° / 12.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trabzon

09.05.2024

  • İMSAK 03:19
  • GÜNEŞ 05:02
  • ÖĞLE 12:23
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:33
  • YATSI 21:09