Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Uzungöl için çıkarılan İmar Planı ve 18.madde uygulaması ile ilgili olarak Uzungöl Platformu tarafından bir Basın Bildirisi gerçekleştirildi
Bizler Uzungöl Platformu olarak 5 ekim 2019 tarihinde Uzungöl’de başlayan yıkım süreciyle ve bu süreç içinde Uzungöl ve platform olarak gerek bakanlık düzeyinde gerekse yerel idare düzeyinde yaptığımız çalışmalarda 2018 yılında mahkemece iptal edilen planın ve 56 yıldır imar bekleyen Uzungöl’ün yerinde çalışarak paylaşımcı ve Uzungölde yaşayanların da dikkate alınacağı bir plan yapılarak ve bu plan çerçevesinde bir dönüşüm yapılmasını talep ettik.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu talebimizi yerinde bularak alel acele 2018 yılında iptal edilen plandan daha vahim bir hale getirerek Uzungöl gerçeklerinden uzak yerinde çalışma yapılmadan 2 ay gibi kısa sürede planı onaylayıp askıya çıkarmıştır.Askıya çıkarılan plana göre 2017 tarihinden sonra yapılan yapılar ve bakanlığın yıkımını önceden belirlediği yapılardan İmar planına uygun yapılardan bir kısmını tam kısmi de kat eksiltme yapılarak yaklaşık 14 yapının yıkımını durdurmuş ve diğerlerinin yıkımını gerçekleştirmiştir.
Ancak plan içinde yapılan düzeltme itirazlarında oluşabilecek sorunların önlenmesi için bakanlık ile yaptığımız istişarelerde öneri ve taleplerimizin özünde hiç birinin kabul edilmeyip lokal bazda düzeltme yaparak pandemi ve sokağa çıkma kısıtlamaları içinde tekrar askıya çıkartmıştır.Gerek ilk askı süreci içinde gerek ise 2. Askı süresi içinde genel anlamda ve vatandaşın özelinde yapılan 1000 e yakın itirazın hiçbirinin kabul edilmeyip planı uygulamaya koymuştur. Ancak askı süreci sonunda vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin önlenmesi için hukuki olarak haklarını aramak için yaklaşık 20-25 dava açılmış ve buna ek olarak Trabzon Şehir Plancıları Odası da planın genelini dava etmiştir.
Bu sürece kadar gerek yerel yöneticiler gerekse bakanlık olarak ne askı süreci içinde nede askı süreci sonunda vatandaşların itiraz ve talepleri dikkate alınmayıp reddedilmiştir.
Planın onaylanmasından sonra Çaykara Belediyesi Uzungöl’de 18.madde parselasyon planı uygulaması başladı ve bu aşamada 4 etapta çalışma yapılarak üç etabın askı süreci gerçekleşti ve askıdan indirilmiştir.
Gerek plandan kaynaklanan sorunlar gerekse Çaykara Belediyesinin yaptığı 18.madde parselasyon uygulamasında yapılan olağan üstü hata ve sorunların telafisi için vatandaşın 500 e aşkın yaptığı itirazın Çaykara Belediyesi tarafından hiç birinin kabul edilmeyip tamamını reddetmiştir.Gerek Çaykara Belediye Bş.san.Hanefi Tok gerek ise Trabzon Byş.Bld. Bşk. Sn.Murat Zorluoğlu basın önüne çıkıp bu planın ve devamında 18.uygulamasının halkla beraber istişare edilip yapıldığı bütün itirazların değerlendirileceği ve böylece kabul edileceği söylese de gerçekte vatandaşın muhatap alınmadığı sorunlarının dikkate alınmadığı burada bir yaşanmışlığın ve geçmişin kabul edilmediği açıkça görülmektedir.
Gelinen bu süreçte vatandaşlarımız hukuki süreci başlatmış ve bu aşamada 5-6 noktada planın tamamının yürütmesi durdurulmuştur.Bundan sonraki süreçte imar planında ve 18.madde parselasyon planında hukuki haklarımızı sonuna kadar arayacağımızı gerek planın gerek ise 18.madde parselasyon planının yerinde uygulanabilir daha gerçekçi ve paylaşımcı bir şekilde tarafların tümünün hassasiyetleri dikkate alınarak ortak bir çalışma ile yapılmasını talep ediyor ve bu yönde çalışmalarımızın devam edeceğini Kamuoyu ile paylaşıyoruz.