UZUNGÖL

UZUNGÖL Haberleri

Uzungöl'deki Yaz Yolu Güzergahı

Uzungöl Tarihi Açısından Çok Büyük Bir Öneme Sahip Olan Yaz Yolunu Tarihsel Süreç İçinde Birlikte İnceliyoruz.

UZUNGÖL 9.06.2020 11:28:44 4137
Uzungöl

   Kıymetli Uzungöl Haber okurları! Yaz Yolu Uzungöl Kültüründe çok farklı bir yere ve öneme sahiptir. Çünkü insanlarımız, geçmiş senelerde geçimlerini tamamen tarım ve hayvancılıktan sağlamaktaydılar. Hayvancılıkta ise doğal olarak yaz mevsimlerinde yaylaya gitmek ve de yaylacılık yapmak bir yerde zorunlu idi. İşte şimdi biz sizlere yaylaya giderken kullanılan bu yaz yolunu tanıtmaya çalışacağız.


   Taşkıran, Taşlıgedik, ÇambaşıKöyü, ElmalıMahallesi, Köseli, Alçakköçprü, Kastel, Çamlık, Meryemli ve Uzungöl´ün Merkez Mahallelerinde yaşayan halkımızdan yaylaya çıkacak olanlar Meryemli-İnceli patika yolunu kullanarak Büyükköy´ün üst kısmında bulunan Goşon´a çıkıyorlardı. Hocalı Mahallesi ve Gölbaşı Mahallesinden yaylaya çıkacak olanlar ise Büyükköy yolunu kullanarak Goşon´a çıkmakta idiler.

  Bundan sonra yaylaya çıkarken ve yayladan dönerken takip edilen yol ve de yolun yürüme olarak ne kadar sürdüğü ise tahmini olarak şu şekildedir.

GİDİLEN YOLUN ADI

YAYLAYA ÇIKIŞ SÜRESİ

YAYLADAN DÖNÜŞ SÜRESİ

BÜYÜKKÖY-GOŞON

10 DAKİKA

5 DAKİKA

GOŞON-TUMP

80 DAKİKA

40 DAKİKA

TUMP-GAMBULEDRE

40 DAKİKA

20 DAKİKA

GAMBULEDRE-MESONUPAZA

20 DAKİKA

10 DAKİKA

MESONUPAZA-METERİS

10 DAKİKA

5 DAKİKA

METERİS-LİMNİ GABANİ

20 DAKİKA

10 DAKİKA

LİMNİ GABANİ-BALESTAL

40 DAKİKA

40 DAKİKA

BALESTAL-GADUREDRA

40 DAKİKA

20 DAKİKA

GADUREDRA-CORĞORİM

40 DAKİKA

20 DAKİKA

CORĞORİM-BURNAZ

40 DAKİKA

20 DAKİKA

TOPLAM SÜRE

340 DAKİKA

190 DAKİKA

 

   Bu verilerden de anlaşılacağı gibi, Yayla'ya çıkarken 5-6 saat kadar süren yaz yolu yolculuğu, yayladan dönerken ise 3-4 saat gibi bir zaman dilimi tutmaktadır. Uzungölümüzü ziyaret edip bu doğa harikası yaz yolunu görmek isteyen dostlarımıza, bu yolu kesinlikle tavsiye ediyoruz. Çünkü yaz yolu onlara hayatları boyunca unutamayacakları muhteşem bir gün yaşatacaktır. Bundan kesinlikle şüphemiz yok. Şimdi bu yaz yolunu tarif edelim ve de hep birlikte keyifli bir yayla yolculuğuna hep birlikte çıkalım, ne dersiniz!


   Hocalı Merkez Mahallesinden araba yolu ile Büyükköy´e çıkalım. BuradaUzungöl´ün eski evleri arasında muhteşem bir tarih yolculuğu yapmış olarak başlıyoruz yolculuğumuza. Yolu takip ederek Goşon Mevkiine çıkmış oluyoruz. Bu yolun yürüme mesafesi ise yaklaşık olarak 10-15 dakika kadardır.

   
   Goşon Mevkiinden ormanın içerisine girmiş oluyoruz. Burada dümdüz bir yolda ağaçların ve de tabiatın o bozulmamış muhteşem güzelliği eşliğinde yaklaşık 40 dakikalık keyifli ve de sizleri kesinlikle yormayan bir yürüyüşün ardından Tump tepesine çıkmış oluyoruz.

 
   Tump tepesi ilk dinlenme yerimiz. Yorulmadık ama buradan Uzungöl´ü seyretmemek olmaz. Hem biraz nefes alalım, hem Uzungöl´ün o muhteşem güzelliğini birlikte yaşayalım hem de, bolca fotoğraf çekelim Tump tepesinde. Hatta yanımızda çayımız varsa eğer iki bardak da çay içelim Tump tepesinde. İddia ediyoruz. Tump Tepesinde gördüğünüz o muhteşem güzelliğe hayran kalacak ve de Uzungöl´e olan bağlılığınız bir o kadar daha artacaktır.


   Tump Tepesinden yürüyüşümüz devam ediyor... Yaklaşık 40 dakikalık yine keyifli bir yolculuğun ardından artık ormanı tamamlamış ve de ormandan çıkmış oluyoruz. Bulunduğumuz Yerin İsmi Gambuledre´dir.


   "Gambuledre" demek; Greni Meziresinin tam karşısındayız demektir. Burada yine bolca fotoğraf çekebiliriz. Greni´de bulunan Mezire evlerini inceleyebilir, Greni´nin muhteşem tabiatı ile yoğrulabiliriz. Ayrıca yine bolca Uzungöl fotoğrafı çektirebiliriz Gambuledre´de?


   Bizler Greni ve doğayı olduğu yerde bırakarak yürüyüşümüze devam edelim isterseniz. Gambuledre´den yukarı doğru tırmanmaya başlayalım. Sadece 20 dakikalık hafif rampa bir yolumuz var burda. 20dakikalık yürüyüşün ardından artık Uzungöl Kültürünün en önemli yerlerinden birindeyiz.


   MESONUPAZA(ORTAÇEŞME)


   Dağ sularının şarıl şarıl aktığı ve de buz gibi soğuk suların misafirlerine "Benden niçin su içmiyorsunuz?" diye sitem ettiği yer Mesonupaza. Greni Mezirelerinin hemen üst kısmındadır Mesonupaza. Etrafında insanlarımızın dinlenebilmesi için kocaman kocaman taşlar yer almaktadır Mesonupaza´da.İnsanlarımız senelerce yukarıdan aşağıya inerken ya da aşağıdan yukarı çıkarken Mesonupaza´da  bulunan taşlara oturarak dinlenmiş, buz gibi soğuk suyundan içerek serinlemiş bir de Horon oynayarak yoluna devam etmiştir. Herkesin buluşma yeridir de Mesonupaza? Yayladan Uzungöl´e inenler, Uzungöl´den yaylaya çıkanlar çoğu kez Mesonupaza´da karşılaşır ve de özlem giderirdi. Sevdalılar birbirlerini belki de ilk kez görmüşlerdir Mesonupaza´da.O yüzden Gençler ve de sevdalılar için de apayrı bir mekan oldu senelerce Mesonupaza. Ve de bu sevdaların çoğu evlilik ile birmiş insanlarımız Mesonupaza sayesinde mutlu bir evliliğin ilk adımını atmışlardır Mesonupaza´da? Biz Sevdaları da Greni Meziresini de olduğu yerde bırakarak devam edelim yolculuğumuza. Çünkü daha gidecek çok yolumuz var. Mesonupaza´dan yükselmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 20 dakika daha yukarı doğru tırmandık. Artık tırmanabileceğimiz en yüksek noktadayız. Bulunduğumuz Yerin ismi Meteris´tir.


METERİS´TEN UZUNGÖL BİR BAŞKA GÜZEL


   Meteris Uzungöl´ün Kuş Bakışı olarak seyredilebileceği en yüksek yer. Eğer hava açıksa Uzungöl ayaklarınızın altındadır Meteris´te. Buradan hem bolca Greni Fotoğrafı hem de en güzel Uzungöl fotoğraflarını kolaylıkla çekebilirsiniz.Meteris´ten itibaren artık yönümüzü Kuzeye çevirmek durumundayız. Tırmanacak başka bir yer kalmadı çünkü. Artık yolculuğumuzun belki  de en keyifli kısmı başlayacaktır şimdi. Çünkü dümdüz  bir  yolda ve de muhteşem doğa güzellikleri eşliğinde devam edecektir yolculuğumuz.
Meteris´ten itibaren Kuzeye doğru yöneldiğimizde bizleri hayretler içerisinde bırakacak birbirinden güzel ve de birbirinden sempatik tepeler ile karşılaşacağız. Adeta labirent gibidir bu tepeler. Her tepeye doğru yürürken her halde Şekersu bu tepenin arkasındadır diye düşüneceksiniz ama her tepeyi döndüğünüzde karşınıza yeni ve daha sempatik bir tepe çıkacaktır.
Meteris´ten itibaren 20 dakika daha yürüdüğümüzde karşımıza bu defa Limni Gabanı çıkacaktır. Yöremizde  yaşayanlar bilirler. Limni Gabanı Haros Köyümüzde yaşayan hemşerilerimizin meziresidir. Ve de Limni Gabanı tam Meteris Mezirelerinin üst kısmında yer almaktadır. Haydi bakalım fotoğrafçılar. Yine onlarca hatıra fotoğrafı çektirebileceğinizi de iddia ediyoruz. Belki de ömrünüz boyunca bir daha bulamayacağınız muhteşem fotoğraflar çektirmek için bulunmaz bir fırsat daha?
Lustradan yürümeye devam ediyoruz. Yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüşün ardından yine Uzungöl Kültürünün en önemli yapı taşlarından birindesiniz. Bulunduğunuz yerin ismi Balestal´dır.


EN ESKİ KÜLTÜR-BALESTAL


   Balestal´a ulaştığınızda yolun önemli bir bölümünü tamamladınız demektir. Artık burada çantalarınızı açabilir ve de küçük bir yemek molası verebilirsiniz. Dinlenmek için çay molası da verebileceğiniz en önemli yerlerden birisidir Balestal?Balestal Uzungöl Kültürü için çok özel bir yere sahip olan çok önemli bir yerdir. Geçmişten günümüze kadar insanlarımızın en önemli uğrak merkezlerinden birisi konumunda Balestal. Tıpkı Mesonupaza´da olduğu gibi insanlarımızın buluşup kaynaşma eğlenme,horon oynama ve dinlenme yerlerinden biri konumunda Balestal.
Balestal´dan Kuzeye doğru yürümeye devam ediyoruz. Bu defa yaklaşık 40 dakikalık yine düz ve dinlendirici bir yolculuğun ardından bu defa Gaduredra´ya varmış oluyoruz .Dağdan gelen incecik bir sudan almıştır ismini Gaduredra. Suyun inceliğini anlatan bir yer ismidir sizin anlayacağınız. Gaduredra´da olmak demek bolca Yaylaönü (Haros) meziresi ve yaylasının en güzel fotoğraflarını çekeceğiniz yer demektir.Burada da onlarca fotoğraf çektirebilirsiniz gönlünüzün istediği şekilde.
Gaduredra´dan  yine 40 dakika daha yürüdüğünüzde ise  artık Yaylaya çıktınız demektir.Göz alabildiğince geniş bir düzlüğün üzerindesiniz bu defa.DoğunuzdaTabanoz  ve Sakarsu Köyü.Batınızda Haros ve Uzungöl.Kuzeyinizde Karakaya ve Büyük Yayla.Güneyinizde ise sabahtan beri yürümekte olduğunuz Yaz Yolu ve de Karester Yaylası bulunmaktadır şimdi.Bulunduğunuz Yerin İsmi ise Corğorim´dir?

Corgorim yaylanın belki de en güzel yerlerinden bir tanesidir. Her tarafı kolaylıkla görebileceğiniz ve gönlünüzce resim çekebileceğiniz yerlerden bir tanesidir Corğorim. Corğorim de insan çocuklaşır ve de çocukluğunu anımsar.

Sizler de çocuklaşabilirsiniz Corğorim´de. İpinizi çıkarın ip atlamaya başlayın. Topunuzu alın gönlünüzce top oynayın. Ama Corğorimin o buz gibi soğuk suyundan içmeyi de asla ve asla ihmal etmeyin.

Biz çocukluk anılarımızı Corğorim´de bırakalım ve de yürümeye devam edelim isterseniz. Corğorim´den itibaren  yaklaşık 40 dakikalık bir yürüyüş daha yaptığınızda artık Uzungöl´ün en büyük Yaylası olan Büyük Yayla (Staliya)´yı geçmiş ve de Burnaz´a ulaşmış oluyorsunuz.


Eskilerimiz ne güzel söylemişler.


Corğorim ile Burnaz

Biri birinden kalmaz diye.



   Gerçekten de Corğorim ile Burnaz yapı olarak birbirlerine çok benzeyen birer doğa harikasıdır. Bundan sonrası ise sizlere kalmış değerli seyyahlar. Önünüzde bir çok alternetif vardır Burnaz´da. Biz alternatifleri sayalım tercihi siz ve sizin bundan sonraki temponuz belirlesin isterseniz.


1- Doğunuzda Üst Tabanoz,AltTabanoz ve TraşGabanı Yaylaları vardır. Bu yaylaların ortalama yürüme mesafesi 30-40 dakika civarındadır.

2- Batınızda az önce geldiğiniz yol ve de Büyük Yayla vardır. Çok yorulduysanız size tavsiye yapabileceğimiz en güzel tercihtir. Uzungöl ve Çevre Köylerinin en büyük yaylası olan Büyük Yayla (Staliya) size sadece 10 dakika mesafededir.

3- En kuvvetli yürüyüşçüler. Ben yürümekten yorulmam diyenler. İşte size Hodri meydan. Kuzeyinizde Karakaya var. Bölgenin en yüksek tepesi olan Karakaya size yürüme 90 dakika civarındadır. Ve de dört gözle sizleri beklemektedir Karakaya.

4- Güneyinizde ise Şekersu Köyü (Saharsu Do Hori) ve Veli Yaylaları vardır. Sakarsu Köyü sadece 20 dakika mesafededir. Uzungöl´ün en güzel Mimari yapısına sahip yaylalarını Sakarsu Köyünde bulabileceğinizi de anımsatalım bu arada.

Veli Yaylası ise size sadece 40 Dakika mesafededir. Ben yorulmadım daha yokuş çıkabilirim diyorsanın buyurun muhteşem Doğal Güzelliği ile Veli Yaylası sizleri beklemektedir.


   Yaz yolunu anlamak için onu yaşamak ve de özümsemek gerek. Çünkü yaz yolu, Uzungöl ve Çevre Kültürü açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Uzungöl  ve Çevre Köylerimizin Kültürü örf ve ananelerimiz senelerce bu yollarda yaşatılmıştır.

Peki bu gün ne durumda yaz yolu diye sorsanız sizlere vereceğimiz cevap ancak şu olur. Ne siz sorun ne de biz cevap verelim. Kuş uçmaz Kervan Geçmez yerler oldu artık Yaz yolu. Parayı kazandık ya. Hepimizin altında sıfırları bol olan son model arabalardan var ya. Kim dinler Yaz Yolunu. Atla arabaya yarım saatte Yayladasın. Gez tekrar geri gel. Yayla Yolunu kim dinler ki?

Bu anlamda Corğorim´in, Burnaz´ın, Gaduredra´nın, Balestalın, Limni´nin, Meteris´in, Mesonupaza´nın Bizlere küskün olduğunu ve de onlara sahip çıkamadığımız için Bizlere Hakkını helal  etmeyeceğini düşünüyoruz değerli okurlar. Sizcede haksızmıyız?


Cumartesi 21.1 ° / 13.5 °
Pazar 11.1 ° / 7.5 °
Pazartesi 8.1 ° / 4.7 °