Uzungöl'deki Geçmiş Kaval Üstadları

18.04.2020 03:13:18 2621
Uzungöl

İbrahim ÖZTÜRK: Namı diğer (badragel) Uzungöl’ün eski kavalcılarındandır. Özelliği kavalını yer ve mekan seçmeden çalmasıdır. Aydın modern yapısıyla yaşıtlarından farklıydı. Onun bu yapısını bazen suistimal edenler olurdu. Ona hafifliğini söylerlerdi oysa o kaval çalmanın ruh dinlendiriciliğini anlatır ve tavsiye ederdi. Kendisi hastalandığı zaman kaval çalarak iyileştiğini anlatırdı. Yapısı itibarıyla biraz gazlanmayı severdi. Ona hele iyi çaldığını söyledin mi eh daha susmazdı kavalı. Hatta eğer birisi birisine gaz vermek için onun için söylenen söz söylenir (e badragel bezis) ammada çalıyorsun anlamındadır. Bu desise hala yörede kullanılmaktadır. Kavalını seyirlerde insanları coşturmak ve eğlendirmek için çaldı. Mezarı doğduğu topraklarda değildir. Vanın Özalp ilçesi Dönerdere köyündedir. Komşularını ziyaret için gitmiş orada vefat etmiştir. Ruhu şad olsun(Ölüm 1979)

 

Hasan İNCİ: Namı diğer (Halilego) Yörenin enstrümanı olan kavalın eski dönemlerde her evde büyük bir ustalıkla çalındığı bilinirdi. Birisi var ki, bu enstrümanın virtüözüydü. Bu zat Halilegoğluydu. Kavalı bu kadar lirik çalan herhangi bir kişiye yörede rastlanmamıştır. Sadece çalmak değil aynı zamanda kendine özgü kaideleri olan birisiydi. Yörede yapılan bütün geniş katılımlı şenliklerde o çağırılırdı. Karaciğer rahatsızlığı onun bu ensturmandan erken ayrılmasına neden olmuştur. Bir daha herhangi birisinin böyle kaval çalabileceğine düşünmüyorum. Umarım yeni nesil kalan eski bantlarından yararlanarak dünyanın hiçbir yerinde çalınmayan bu enstrümana sahip çıkarlar. Ruhu şad olsun. Kavalın büyük ustası Hasan İNCİ (halilego)

 

Ahmet ZEREN: Namı diğer Kumkum 1937 yılında Uzungöl ün İnceli mahallesinde doğdu. Üstat kavalı her ne kadar Haligoğlu kadar çalmada iddialı değil idiyse de kavalı müthiş bir akışla çalan üstatlardandı. Uzungöl’ü erken terk etmesi ile İstanbul’da kavalı ile haşır neşir olamamıştır. Daha sonra Almanya’ya gurbetçi olarak gitmesi ile tamamen kopmuştur. Yörede kendine ait kaideleri olan kavalcılardandır.

 

Mustafa MENAP: Kaval çalmada ki yüksek becerisi ile üstadılar sınıfında yer almış ve halen yaşamaktadır. Her ne kadar Almanya’ya gurbetçi olarak bulunuyorsa da orada kaval çalmaya devam 36 etmektedir. Bugünkü gençlik ne yazık ki üstadı bulduğunda kaval dinleme zevkine ulaşabilmektedir. Yeni nesil gençlerin örnek alabileceği kavalcılardandır.

 

Şehit MEHMET: Yaş itibari ile kavalcıların en yaşlısıdır. Bugün bile ilerlemiş yaşına rağmen kaval çalmayı sürdürmektedir. Onu diğer kavalcılardan ayıran özelliği akıcı ve eski havaları çok iyi çalmasıdır. İlerlemiş yaşına rağmen sürdürdüğü bu çabasından ötürü kendisini kutlar yaşam boyu kavalından ayrı kalmamasını dilerim.

 

Arif YAZICI: Namı diğer Hozat. Yörenin ünlü kavalcılarındandır. Kendine özgü stili ile dikkat çekmiştir. Güncel hayatında kavalı ile birlikte renkli kişiliği onu hep cazip kılmıştır. Onun da Almanya’ya gurbetçi olarak gitmesi bu sanatını icra etmesine engel olmuştur. Halen kaval çalmaktadır.

 

Ey kavalum kavalum

Çimşirun dalimisun

Gel bakalum aynaya

Benden sevdalimisun

 

Eygidi celal Bayar(*)

Yoktur sözünde ayar

Geldi seçim zamanı

Bakalım kime gayar

 

Bu yazı Hasan Düzgün'ün "PONTUS KÜLTÜRÜ VE UZUNGÖL"  kitabından alıntıdırç


VİDEO GALERİMİZDEN